sobota, 22. marec 2008

AutoCAD


Začel bom svoj spletnik, kar z orodji za projektiranje. Nisem vedel, kje naj začnem, zato sem si mislil, zakaj pa ne tam, kjer se začne vsak projekt. In to je seveda s projektiranjem. Za razliko od naših predhodnikov, katerim je bilo glavno orodje svinčnik, ravnilo in nalivnik, je danes seveda glavno orodje računalnik in njegova programska oprema. Danes na tržišču poznamo veliko programov za oblikovanje in projektiranje. Seveda nam ti programi olajšajo delo in prihranijo veliko časa. V naslednjih objavah, bom na kratko predstavil nekaj teh programov.

AutoCAD

AutoCAD je CAD program za 2D in 3D oblikovanje in risanje. AutoCAD je proizvod Autodaska. Prva izdaja AutoCADa je bila že davnega leta 1982 in je eden prvih CAD programov z možnostjo uporabe na osebnem računalniku. AutoCAD je najbolj razširjen CAD program na svetu in mislim, da tudi v Sloveniji. Služi predvsem kot osnova 2D risanja in njegov DWG format je standard za izmenjavo 2D računalniških risb.
Uporaba AutoCADa je primerna za vse oblike tehničnih risb. Zato ga lahk dobimo v različnih izdajah (za strojnke, za arhitekte, za geodete ). Risanje je, ko se enkrat navadimo autoCADovega vmesnika, enostavno in zelo natančno.


Prikaz 2D risanja iz autoCAD "tutorialov"

Risanje 3D objektov v AutoCADu



To bi bil kratek povzetek AutoCADa, verjetno v prihodnosti podrobnejši pregled programa in funkcij. Za vprašanja ali kakšne težave v programu, ki vas težijo se lahko obrnete name. Lahko napišete v komentarje ali pošljete na mail. Z veseljem bom vam pomagal in objavil na blogu.
Za vse, ki vas zanima kak projekt, program ali karkoli povezano z gradbeništvom in arhitekturo pišite in bom objavil!




1 komentar:

Drmagnum pravi ...

Zanimivo. Še se oglasim na tvoji strani. Programski paket je bil zame zanimiv že vrsto čas. Sedaj, ko imam pa malo več časa, bi se ga bilo zanimivo pa naučiti uporabljati.