ponedeljek, 24. marec 2008

EMONIKA









No pa začnimo s projekti v Sloveniji. Zagotovo med njih spada projekt Emonika. Zelo zanimiv in velik projekt prenove železniške in avtobusne postaje v Ljubljani. Seveda Emonika ni le to, saj bo v sklopu projekta potniški center, nakupovalno zabaviščni center, poslovni center, stanovanjski kompleks, hotel in kongresni center ter parkirni prostori. Projekt ima veliko urbanistično vlogo, saj bo povezal zdaj z železnico ločena dela Ljubljane.

O projektu

  • investitor
Emonika je skupen projekt TriGranita in Slovenskih železnic. Partnerja bosta ustanovila skupno družbo (Projektna družba) za razvijanje Emonike v okviru javno zasebnega partnerstva med TriGranitom in Holdingom Slovenske železnice. Investicijska vrednot Emonike je 250 milijonov evrov.

  • koncept
Sodobni arhitekturni koncept je plod dela domačih in tujih arhitektov. V fazi priprave projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja bo vključeno večje število domačih in tujih strokovnjakov ter arhitekturnih birojev.
Poslanstvo

Emonika bo Ljubljani zagotovila sodobno urbano središče, kjer se ljudje srečujejo, živijo, nakupujejo, poslujejo, se zabavajo ter začenjajo in končujejo potovanja. Emonika bo arhitekturno označila center Ljubljane in omogočila revitalizacijo področja okoli železniške postaje in s tem dvignila vrednost Ljubljani kot eni od evropskih prestolnic.
Emonika kot sožitje tradicije in prihodnosti, kot prometni in kulturni most

Emonika bo dolgoročno povezovala slovensko arhitekturno dediščino z inovativnimi, v prihodnost usmerjenimi arhitekturnimi koncepti. Predstavljala bo most med geografsko ločenimi deli mesta. Ustvarjala bo najboljše pogoje za poslovno povezovanje, ki je v sodobnih globalizacijskih tokovih ključ do uspeha. Predvsem pa bo Emonika zagotavljala prostor za povezovanje kultur in za družabno interakcijo v središču Slovenije.

  • arhitekturni natečaj
03. marec, 2008 / Ljubljana - Ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki Mestne občine Ljubljana, Emonike, Slovenskih železnic in strokovne javnosti, je izbrala zmagovalno rešitev za novo potniško postajo v Emoniki. Prvo nagrado v vrednosti 10.000 € prejmeta Ravnikar Potokar arhitekturni biro d.o.o. ter arhitekturni biro Jereb in Budja arhitekti d.o.o.. Drugo nagrado je komisija podelila arhitekturnemu biroju Sadar Vuga Arhitekti d.o.o., tretjo nagrado pa je prejel biro Real Engineering d.o.o..

  • lokacija
Gradnja Emonike bo potekala na območju med Vilharjevo, Dunajsko in Masarykovo cesto ter na lokaciji, kjer trenutno stojita železniška in avtobusna postaja v Ljubljani. Emonika bo tako zgrajena v samem središču mesta, kjer se križajo vse glavne mestne vpadnice ter domače in mednarodne železniške poti. Predel mesta, kjer bo stala Emonika, je eden najbolj frekventnih predelov v slovenski prestolnici.

  • dimenzije projekta
Bruto gradbena površina področja, kjer bo zrasla Emonika, je 213.885 kvadratnih metrov. Emonika bo vključevala nakupovalno središče, hotel, poslovne prostore, stanovanjske prostore in javno logistično območje z novo avtobusno postajo, podzemno potniško postajo in dostopom do železniških peronov.

Neto gradbena površina Emonike bo 92.000 kvadratnih metrov, kar Emoniko uvršča med največje nepremičninske projekte v Sloveniji. Z osupljivimi arhitekturnimi rešitvami bo Emonika zopet povezala ločena predela mesta in bo postala resnično srce Ljubljane, ki bo ponujalo javne, stanovanjske, poslovne in zabaviščne prostore.

Javno logistični območje: 11.000 m2
Nakupovalno – zabaviščno območje: 56.000 m2
Stanovanjsko območje: 25.000 m2
Poslovno območje: 25.000 m2
Hotel: 10.000 m2
Parkirišča: 69.000 m2

  • fotografije





Ni komentarjev: